Mens en Maatschappij

MENS EN MAATSCHAPPIJ

Een balans vinden tussen individuele vrijheid en verantwoordelijkheid


Vrijheid en verantwoordelijkheid moeten in evenwicht zijn. Dit is geen makkelijke opdracht. Als baby hebben we nog geen vrije wil. Het is slechts door het opnemen van verantwoordelijkheid en door het samenleven met anderen dat onze identiteit en vrije wil vorm krijgen. Vrijheid moet ook gewonnen worden. Naarmate we meer verantwoordelijkheid nemen krijgen we ook meer vrijheid.


Als volwassene hebben we veel vrijheid. Maar hebben we ook de mogelijkheden om ons te ontplooien? En wat betekent dat dan?

Robinson Crusoe was alleen op zijn eiland niet de meest vrije mens ooit. Los van anderen, los van cultuur was zijn bestaan er een van trachten te overleven. Voorzien in de basisbehoeften blijft ook voor ons een fundamenteel element van mens zijn, maar we willen ook deel zijn van een groep en daarin als individu gewaardeerd worden. We zien vandaag

echter steeds meer alleenstaanden en steeds meer eenzaamheid, vooral ook bij ouderen. Het stedelijke weefsel met al haar mogelijkheden biedt ook uitdagingen ter zake. Het is al te makkelijk verloren te raken in de “rat race” van de dagelijkse routine.


Het is daarom belangrijk dat een kader gecreëerd wordt dat mensen toestaat om bewust te kiezen voor handelen in een maatschappij. Dit mag ook eenvoudig genieten zijn in een veilig kader. Ervaringen zoeken en creëren. Alleen of met anderen.

Een volgende stap is om actie te ondernemen. Zelf de touwtjes in handen nemen en uit te spreken welk onrecht je ziet en wat er moet veranderen. Dit is geen eenvoudige taak. Het is maar al te makkelijk de gewoonte, traditie of cultuur voor jou te laten bepalen hoe je moet leven. Vrijheid betekent echter dat we ons handelen moeten bevragen.


Die vraag is de basis van onze wetgeving. Dit gesprek aangaan is de basis van onze maatschappij. Uitspreken waar het anders moet voor jou, en hierbij ook rekening houden met de ander. Het is een moeilijke opdracht waar gelegenheid moet voor gecreëerd worden via onderwijs, onderzoek en structuren voor dialoog en participatie.


Een liberale invulling van die begrippen luistert naar elk individu. Ze erkent onze gedeelde menselijkheid en de behoefte aan zelfontplooiing in een steeds complexer wordende maatschappij. Die balans vinden tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, en een kader creëren waarin elk individu gerespecteerd wordt, is de uitdaging van een liberaal beleid.


Kernacties

  • Onderwijs dat inzet op kritisch denken, een technische basis, creativiteit, en teamwork
  • Maatschappelijke structuren en stedelijke ruimtes die ontmoetingen en dialoog faciliteren tussen burgers onderling en ook echte inspraak toelaat
  • Een overheid die inzet op het creëren van een kader en de mens ondersteunt in zijn mogelijkheden

STANDPUNTEN



Milieu: modern stedelijk leven op mensenmaat

Lees meer...

Duurzame economie: ondernemen voor de toekomst

Lees meer...

Partnerships: bruggen bouwen voor de toekomst

Lees meer...

Contact



Email: jelmen@jelmenhaaze.be


GSM: 0493 812 072

Jelmen Haaze


Kandidaat Kamer van Volksvertegenwoordigers.



MEER WETEN?

Copyright @ All Rights Reserved